Avovesillä liikkuminen ja tähän liittyvä turvallisuus

Suomessa voi uida ympäri swimmer-625561_960_720vuoden ulkona oikeanmukaisesti varustautuneena. Talvisin tarvitaan märkäpuku ja kesäisinkin voi viileämmillä ilmoilla käyttää avonaisempaa mallia tahtoessaan. Raikkaassa ja puhtaassa avovedessä uiminen tekee keholle ja mielelle hyvää. Uima-altaiden kemikaalit saattavat herkkäihoista ärsyttää ja aiheuttaa ihottumia. Meressä, joessa tai järvessä uiminen onkin keväisin ja kesäisin mökkeilykauden alettua yksi suomalaisten lempipuuhia. Avovedellä uidessa on kuitenkin varauduttava joskus nopeastikin muuttuvaan säätilaan ja esimerkiksi yltyvään tuuleen.

Suomalaisten hukkumiset eivät johdu niinkään uimataidon puutteesta, vaan varsinkin miesten uhkarohkeasta luonteesta. Omia kykyjä usein yliarvioidaan ja uimahallissa saatu kokemus valmistaa heikosti oikeassa aallokossa ja kylmässä vedessä uintiin. Pieni osa humalassa ja uhon kanssa vesille suuntaavista miehistä päätyykin kesällä ja varsinkin juhannuksen aikana hukkumistilastoihin. Tämä on kuitenkin vältettävissä riittävällä valistustyöllä ja hengenpelastusopetuksella.

Vaaratilanteita voi syntyä silti kokeneellekin uimarille yllättävissä olosuhteissa. Voimakas aallokko tai veden alla piilossa oleva virtaus voi viedä voimat. Parhaiten vesillä pärjää, kun liikkuu luotettavan kaveriporukan kanssa ja muistaa uida rannan suuntaan, kun se on mahdollista. Jos kuitenkin haluaa esimerkiksi omalla mökillä käydä yksin uimassa, syytä olisi ottaa ainakin uimareille tarkoitettu kelluva poiju mukaan. Tämän tarkoituksena on lähinnä ilmaista rannalla oleville sijaintisi, jos joudut hukkumisvaaraan ja siitä voi väliaikaisesti ottaa tukea esimerkiksi saadessaan krampin. Poijusta on myös saatavilla versioita, joissa pienet tavarat kulkevat kätevästi mukana.

Alla on listattu avovesissä liikkumiseen liittyviä tärkeitä asioita, jotka on syytä muistaa.

  • Kun lähdet vesille yksin tai kaverin kanssa, kerro aina läheisille, minne olet menossa ja kuinka pitkäksi aikaa.
  • Matkapuhelin on syytä pakata vedentiiviiseen pussiin tai käyttää tähän tarkoitukseen sopivaa koteloa, joka mahdollistaa puhelimen käytön myös suojattuna.
  • Kun olet veneellä liikkeellä, muista pitää pelastusliivit aina päällä ja erityisesti kun mukana on lapsia. Näin vanhemmat näyttävät hyvää esimerkkiä. Liiveistä ei ole hyötyä veneen pohjalla, jos joutuu yllättäen veden varaan vaatteet päällä.
  • Veneen varustus tulee tarkastaa ennen ulapalle lähtöä. Vähintään äyskäri, ensiapupakkaus ja varavaatteet ovat kaikki syytä olla mukana.
  • Arvioi säätila ja jos siinä on muutoksia ennakoitua huonompaan suuntaan, reissun voi vielä perua.
  • Riittävä uimataito tulisi olla jokaisella avovedessä liikkuvalla hankittuna ja tämän lisäksi ainakin yhdellä vähintään alkeistason hengenpelastustaidot.
  • Tietous siitä miten vaara- ja hätätilanteissa tulee toimia.