Laitesukellus

Sukeltaminen on monimuotoinen harrastus ja pitää sisällään useita eri lajeja, joista laitesukellus, vapaasukellus ja pintasukellus ovat suosituimpia. Monelle suomalaiselle ensikosketus ja kipinä sukeltamiseen saadaan etelän lomareissulla, jossa varsin ideaalisissa olosuhteissa pääsee nauttimaan vedestä uusin silmin. Varsinainen harrastus sukeltamisesta tulee kuitenkin vasta kun sitä voi harjoittaa ympäri vuoden ja siitä osaa nauttia myös kotoisammissa vesistöissä. Vedenalaisten maisemien ihailun ohella urheilusKarol_Meyer_freediving_with_Tarponsukeltajat harrastavat valokuvausta veden alla, tutkivat uponneita hylkyjä sekä osallistuvat erilaisiin kilpailuihin.

Omatoiminen sukeltaminen vaatii voimassaolevan sukelluskortin, jota ilman laitteita tai lisähappea ei voi ostaa. Suomesta löytyy noin 200 sukellusseuraa, joiden ammattitaitoinen henkilökunta tuntee pohjoisen vesistön erityispiirteet ja usein tietää myös parhaat aloittelijalle sopivat sukelluspaikat. Jäsenseuran kalustoa voi alussa vuokrata tarpeen mukaan, ennen kuin investoi omiin välineisiin. Laji ei vaadi mahdottomia fyysisesti, vaan normaali aktiivisen liikkujan peruskunto riittää. Sukeltamisesta voi nauttia myös koko perhe. Lapset voivat aloittaa sukellusharrastuksen snorklaamalla ja teini-ikää lähestyttäessä on mahdollista mennä veden alle aikuisen kanssa yhteisen laitteen varassa.

Vapaasukellus

Vapaasukellusta on harjoitettu niin kauan, kuin ihmiset ovat hankkineet ravintoa merestä ja muista vesistöistä. Laji alkoi kerätä harrastajia, koska laitesukelluksen rinnalle monet sukeltajat alkoivat kaivata luonnollisempaa vaihtoehtoa. Urheilulajina vapaasukellus on vielä varsin nuori ja virallisia kilpailuja on järjestetty vasta muutaman vuosikymmenen ajan. Syvyyssukellus on lajeista vaarallisin ja myös seuratuin. Siinä on jo lähes 130 metrin syvyys rikottu ilman apuvälineitä. Lisäksi kilpaillaan apuvälineiden ja erilaisten vaihtuvien painojen kanssa, pituussukelluksessa, sekä hengityksen pidättämisessä, jossa miesten ennätys on tällä hetkellä yli 11 minuuttia. Lajien nuoruudesta johtuen maailmanennätyksiä tehdään edelleen tiuhaan tahtiin ja ohessa myös tutkitaan ihmisen kehon käyttäytymistä ääriolosuhteissa.

Sukeltaminen vapaasti tapahtuu ilman hengityslaitetta ja tarpeeksi kokenut sukeltaja kykenee pysyttelemään pinnan alla useita minuutteja, liikkuen eteenpäin pienellä energialla ja näin säästäen happea. Varusteiksi vapaasukellukseen riittävät uima-asu ja mielellään maski tai uimalasit. Lisäksi käytetään usein räpylöitä ja syvyyssukelluksessa painovyötä, jolla kehon kelluvuutta kyetään säätämään. Jos sukellus tapahtuu avovesissä, tarvitaan kylmää eristävä märkäpuku ja varotoimena merkkipoiju. Sukeltamista missään muodossa ei saa tehdä koskaan yksin, vaan mukana on oltava vähintään yksi kaveri pinnan yläpuolella varmistamaan turvallinen toiminta.