Harvinaisesta elämäntavasta miljardiluokan bisnekseksi

Lainelautailu on lähinnä lämpimillä pituusasteilla ja rantakaupungeissa harrastettava vesiurheilun muoto, jonka juuret ulottuvat 1800-luvulle ja Havaijille, josta laji levisi hiljalleen maailmalle. Surffaaminen tapahtuu yleensä tarkoitukseen tehd20150608231057-surfing-water-wavesyn laudan kanssa, mutta erityyppisiä välineitä ja lautailun muotoja on lukemattomia, vartalolautailusta aina vauhdikkaaseen leijasurffaukseen. Vaikka surffaaminen on edelleen monelle vapautta kuvastava elämäntapa, se on nykyään varsin kallis laji harrastaa ja on kasvanut samalla miljardiluokan bisnekseksi. Lajin tunnetuimmat tähdet kuten Kelly Slater, Adriano de Souza ja Alana Blanchard tienaavatkin miljoonia sponsori- ja mainostuloilla ja itse kilpailuista saadut voitot ovat vain pieni murto-osa lajissa liikkuvasta rahamäärästä.

Gold Coast: surffaajien paratiisi

Tämä myös ”surffaajien paratiisina” tunnettu rantaviiva Australian itärannikolla on paras esimerkki lajin rahakkuudesta tänä päivänä ja tarjoaa 70km hiekkarantaa ja peräti neljä eri spottia surffaajille. Näistä tunnetuin on Superbank, jota pidetään yhtenä maailman hienoimmista surffauspaikoista niin aaltojen, ilmaston, kuin oheispalveluiden osalta. Elämää kuhiseva rantakaupunki tarjoaakin vesielämän vastapainoksi paljon viihdettä shoppailun, klubien ja useiden kasinoiden muodossa, jossa niin Blackjack, baccarat kuin rulettipöydät ovat täynnä varakkaita lomailijoita kuluttamassa aikaa suurten voittojen toivossa. Kaikkein parhaimpia surffauspaikkoja ei kuitenkaan ole merkitty kartalle, sillä uniikin aallokon löydettyään, tiivis porukka haluaa usein säilyttää sen omana salaisuutenaan. Ideaaliselta rannalta löytyy sopiva yhdistelmä tarpeeksi voimakasta tuulta ja merenpohja, joka edesauttaa suurten aaltojen syntyä. Myös vuoroveden vaikutus on merkittävä tekijä paikkaa valittaessa.

Surffaajalta vaaditaan rohkeutta

Hyvä surffaaja osaa lukea veden liikkeitä ja kykenee ennakoimaan parhaan aallon ennen muita. Kun aallonharjalle on päästy ja laudalle noustu pystyyn, laineella ratsastetaan niin pitkään kuin mahdollista. Huippuluokan lainelautailijat tekevät samalla erilaisia temppuja, hyppyjä ja suunnanvaihtoja. Kaikkein haastavin ja halutuin temppu on surffaaminen useiden metrien korkuisessa aallon muodostamassa tunnelissa. Tämänkaltaisia olosuhteita on kuitenkin vain harvoissa paikoissa ja onnistuminen vaatii usein vuosien kokemuksen. Surffaaminen edellyttää lisäksi kovaa yleiskuntoa ja tarkan tasapainoaistin lisäksi sopivasti uhkarohkeutta ja kykyä reagoida nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Vaaran tunne on läsnä aina jollain tasolla. Yllättävien aaltojen ja hukkumisvaaran lisäksi lämpimissä vesissä liikkuu haita, joiden hyökkäyksistä saa aika ajoin lukea. Alkuun pääsee kuitenkin tavallisillakin hiekkarannoilla ja etelän lomakohteissa on usein ummikoille suunnattuja lainelautailun alkeiskursseja, joissa pääsee turvallisesti tutustumaan tähän vaativaan, mutta antoisaan urheilumuotoon.